Ви сте овде
Насловна > Вести > ОЕБС забринут за дистрибуцију српске штампе на Косову

ОЕБС забринут за дистрибуцију српске штампе на Косову

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир изразио је забринутост због ограничавајућег утицаја недавних трговинских мера Приштине на дистрибуцију српске штампе на Косову, саопштио је ОЕБС.

Дезир је подсетио на неопходност заштите права свих грађана на приступ информисању на свом језику.

„Приступ новинским листовима, укључујући српске штампане медије, мора бити загарантован за све грађане и локалне заједнице у сваком тренутку“, рекао је Дезир, истакавши да „медији и приступ информацијама не би требало да буду колатерална жртва тренутне ситуације“.
Након увођења повећаних тарифа на увоз робе из централне Србије прошле недеље, појавили су се наводи да српска штампа не стиже до киоска на Косову, напомиње се у саопштењу.

„Подсећам да несметано право грађана на информисање и плуралистичка штампа морају бити обезбеђени и заштићени у свим околностима, без баријера“, рекао је Дезир.
Представник ОЕБС-а за слободу медија закључио је да би право на информисање на матерњем језику требало узети у обзир и да би мере које ограничавају медијски плурализам требало укинути, јер медији представљају кључни стуб демократије, наводи се у саопштењу.

ГЗС/Танјуг

Top