Ви сте овде
Насловна > Вести > Присутан говор мржње, предњаче електронски медији

Присутан говор мржње, предњаче електронски медији

Чачак – У оквиру пројекта УММР под називом „Медији-објективно или лично” одржано је четри трибине на којем је присуствовало око двадесет медијских радника, новинара и јавних личности као и припадника медијских удружења (КОМНЕТ, ПРОУНС)
Тематски се расправљало о ситуацији у медијима са посебним акцентом на присутне појаве у медијима као што су цензура, аутоцензура, говор мржње и етички стандарди.
Дошло се до закључка да у медијима постоји велика доза аутоцензуре али и кршења етичких стандарда поготову у електронским медијима. Говор мржње, закључак је, највише се пласира у коментарима.
Гвозден Николић председник УММР казао је да су редакције одговорне за тај вид говора мржње.
,,Обзиром да администратори портала имају могућност да санкционишу такве појаве апсолутно су најодговорнији за емитовање коментара који садрже увредљиве поруку, често циљано и срачунато то раде са намером да дискредитују поједине јавне личности. Нема сумње да се ту крше сви етички кодекси и да се мора пронаћи начин да се санкционишу медији који генеришу такве појаве“, казао је Николић.


Критички тон на говор мржње изнео је и представник удружења ПРОУНС који сматра да се говор мржње, емитовање увредљивих садржаја, коментара као нус појаву морају и судски санкционисати.

УММР

Top