Ви сте овде
Насловна > Вести > РТВ Врање о стању у локалним медијима

РТВ Врање о стању у локалним медијима

Врање – У организацији Радио телевизије Врање одржана је трибина по називом „Стање и перспектива локалних и регионалних медија – изазови и тешкоће“, а поводом 7.септембра рођендана Радио Врања.

На трибини је било речи о питањима везаним за тешкоће и професионалне изазове са којима се сусрећу локални и електронски медији. Посебан сегмент био је посвећен унапређењу медијске сцене у региону, подстицању саморегулације и подизању професионалних стандарда.

„Трибина је организована у тренутку када је израда нове медијске стратегије донела нове поделе и неслагања медијских удружења, па је ово била идеална прилика да се чују мишљења, ставови и предлози представника медија из целе Србије, од Прешева до Сомбора“, рекао је Зоран Величковић, власник и главни и одговорни уредник РТВ Врање, власник РТВ Бујановац и председник ПРОУНС-а.

Заменица министра у Министарству културе и информисања Славица Трифуновић, фото: ГЗС

На трибини је говорила Славица Трифуновић, заменица министра у Министарству културе и информисања. Она је казала да је забринута за стање у медијима и да пројектно суфинансирање није обезбедило стабилно функционисање медија. „Надам се да ће нови документ понудити нова боља решења“, рекла је Трифуновић наглашавајући да је за локалне медије издвојено 262 милиона динара за целу Србију у односу на јавне сервисе за које је издвојено четири милијарде динара. Она је додала да од слуха локалних самоуправа да препознају јавни интерес, зависи и опстанак локалних медија.

Драгана Чабаркапа, председница СИНОС-а, нагласила је значај постојања локалних и регионалних медија, инсистирала на социјалном дијалогу и потписивању колективних уговора као важном кораку ка унапређењу положаја радника у медијима. Чабаркапа је предложила послодавцима, власницима медија да оснују удружење послодаваца те да се у партнерском односу са синдикатима заједно боре за унапређење положаја новинара.

Слађана Остојић, генерални секретар ПРОУНС-а је као проблем локалних и регионалних медија истакла тренд да оглашивачи све чешће траже простор у забавним програмима јавних сервиса јер мале медијске куће не могу да обезбеде садржаје тог квалитета. „Морамо да пронађемо неки одрживи начин за суфинансирање локалних медија да се то не своди само на средстава из пројектног суфинансирања јер се дешава да медији некад живе између два пројектна периода“ рекла је Остојић.

Током дискусије истакнути су бројни проблеми са извештајима ревизора, високим накнадама за ауторска права, недовољног издвајања за суфинансирање медија или непоштовање законске обавезе расписивања јавног позива за суфинансирање медија. Предложено је и организовање едукативних састанака за запослене у локалним самоурпавама који се баве конкурсним процедурама.

„Одлучено је да једна група закључака буде упућена Радној групи за израду медијске стратегије , а друга премијерки Ани Брнабић и тиму за координацију медија. Предложено је да Министарство културе и информисања упути препоруке свим локалним самоуправама да и оне следе пример министарства и расписују конкурсе крајем године, по доношењу буџета а да крајњи рок за расписивање конкурса буде 28.фебруар. Министарству финансија ће бити упућена молба да се приликом ревизије води рачуна о решењима из сета медијских закона”, казао је Зоран Величковић.

Славица Трифуновић, градоначленик Врања Слободан Миленковић и власник и главни и одговорни уредник РТВ Врање и председник ПРОУНС-а Зоран Величковић, фото: ГЗС

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић је отварајући трбину нагласио да град Врање схвата важност локалних медија и инсистира на партнерском односу: „Поштујући Закон о информисању и медијима за протекле две године из буџет је за ове потребе издвојено 32 милиона динара. Уважавајући одлуку стручне комисије, новац је подељен готово свим медијима“, казао је Миленковић

Јавни интерес је приоритет па локална самоуправа ради на унапређивању администрације која се бави расписивањем и спровођењем јавног позива за суфинансирање медијских пројеката, нагласила је Зорица Јовић, већница за ресор информисања.

Трибину је модерирао Зоран Величковић, председник Професионалног удружења новинара Србије, власник и главни и одговорни уредник РТВ Врање и сувласник РТВ Бујановац.

ГЗС/РТВ Врање

Top