Ви сте овде
Насловна > Саопштења > Синос и Проунс: Брига за реформе или медијске тајкуне – Како ће свом чланству УНС и НУНС ово објаснити?

Синос и Проунс: Брига за реформе или медијске тајкуне – Како ће свом чланству УНС и НУНС ово објаснити?

Поводом избора Горана Пековића за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) ПРОУНС И СИНОС се питају зашто Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије нису предложили своје кандидате за члана РЕМ-а, каже се у саопштењу које је потписала Драгана Чабаркапа председница СИНОС-а и Јелена Вучићевић председница ПРОУНС-а. У саопштењу се каже:

,,Синдикат новинара Србије и Друштво новинара Војводине су заједенички предложили два врхунска кандидата, докторе наука, искусне новинаре и научне раднике.

Учинили смо све што је у нашој моћи да се катастрофалан састав РЕМ-а промени, али очигледно нису анализиране биографије и квалитет кандидата, већ њихова подобност.

УНС и НУНС су избегавањем да кандидују своје представнике прећутно омогућили избор Пековића.

То нису могли да ураде отворено, као што су радили 2014. године када су делегирали свог представника за помоћника министра и државног секретара и подржали катастрофалне медијске законе, сада су свој режимски карактер показали ћутањем и избегвањем предлагања кандидата.

Како ће свом чланству УНС и НУНС ово објаснити?

Да ли УНС и НУНС нису имали кандидата који испуњава критеријуме да буде кандидат за савет РЕМ-а? Наравно да није то у питању, већ се избегавањем предлагања кандидата отварао пут Горану Пековићу.

Осим режимског карактера, УНС је данас потврдио и приврженост тајкунима.

Пре приватизације медија Удружењу новинара Србије и медијској коалицији је сметала помоћ из буџета јавним предузећима у области медија јер је, по њиховим ставовима, то нарушавало равноправност тржишних учесника и право конкуренције.

У саопштењу од 14. 10.2016. године „УНС такође истиче да су правилима о додели државне помоћи де минимис, која прописују да издавач медија у периоду од три године може за пројектно финансирање добити највише 23 милиона динара, и власницима медија неправедно наметнута финансијска ограничења и да се прописи у овој области морају мењати.’’

Ми схватамо бригу УНС-а за медијске тајкуне који су челници њихових партнерских организација из медијске коалиције, ми схватамо и њихову бригу и похлепу за пословним простором у судским споровима које УНС и НУНС медјусобно воде.

Ипак,  крајње је време да УНС и НУНС почну да воде бригу и о јавном интересу у области информисања, више од 1200 отпуштених медијских радника у последњих 18 месеци, угроженим радним и професионалним правима радника који и штрајковима гладју морају да се боре против тајкуна.

У борби за бољи положај новинара УНС и НУНС увек ће имати савезнике у Синдикату новинара Србије и Професионалном удружењу новинара Србије” наводи се у саопштењу

ГЗС

Top