Ви сте овде
Насловна > Вести > СИНОС: Нема слободних медија без слободних новинара

СИНОС: Нема слободних медија без слободних новинара

Поводом 1. маја, Међународног празника рада, Синдикат новинара Србије (СИНОС) још једном позива комплетну медијску заједницу и државу да заједно помогну у јачању економског статуса новинара и медијских радника, јер без тога нема слободе медија.

„Новинари и медијски радници у Србији раде у тешким условима, често без адекватног уговора о раду. Општи тренд је смањивање броја запослених и удела запослених на неодређено време, док, са друге стране, брзо расте ангажовање по основу уговора о повременим и привременим пословима, ауторским уговорима и уговорима о делу.

Истраживања показују да је петина новинара у статусу „фриленсера“ (изван радног односа), половина ради на несигурним пословима док стабилан радни однос у највећој мери имају старији медијски радници (између 50 и 60 година). Само 27% младих новинара има радни однос на неодређено време. У најтежој позицији су новинари у онлајнмедијима где је мање од трећине стално запослено.

Плате новинара су ниске, чак и испод републичког просека, исплате су често нередовне док велики број новинара ради прековремено. Све то утиче на деградацију професије а новинаре и медијске раднике ставља у прекарни положај, због чега велики број њих жели да изађе из професије .

Мешавина ниских примања која се исплаћују касно, слаба сигурност посла, рад без уговора или са лако раскидивим уговором представља облик притиска који подстиче ширење аутоцензуре, отежава независност, квалитетно новинарство и фаворизује „таблоидизацију” .

Решење је у успостављању социјалног дијалога и потписивању гранског колективног уговора, али у Србији послодавци у приватним медијима углавном забрањују синдикално организовање, не желе да оснују послодавачку организацију и на тај начин блокирају социјални дијалог.”

За Извршни одбор СИНОС
Драгана Чабаркапа, председница

Top