Ви сте овде
Насловна > Вести > Вучић у Давосу: Данас o медијским темама

Вучић у Давосу: Данас o медијским темама

Премијер Србије Александар Вучић наставља данас учешће у Светском економском форуму у Давосу као и серију сусрета са водећим светским државницима и првим људима најзначајнијих економских институција на маргинама форума.

Данашњи дан ће, према речима премијера, бити резервисан за економске и медијске састанке и теме.

Међу њима су састанци с представницима Блумберга, Ројтерса, који би да направе неке нове ствари у Србији, али и с представницима арапаских и азијских компанија које желе улазак на тражишта пољопривредних производа, с представницима кинеских компанија који су заинтересоване за наменску индустрију, али и с онима који већ раде у Србији, попут Таркета, Лукојла, навео је Вучић.

Премијер је јуче разговарао са кинеским председником Си Ђинпингом, одлазећим америчким потпредседником Џозефом Бајденом, председницом Швајцарске Дорис Лојтард, председником Светске банке Џимом Кимом као и бившим британским премијером Гордоном Брауном, који је на Форуму у својству специјалног узасланика УН за образовање.

Он је као посебно значајне издвојио разговоре са председником Си Ђипингом и Бајденом, указујући да састанци са њима представљају велику част за Србију.

Премијер је навео да је том приликом захвалио председнику Кине рекавши да је кинеска компанија Хестил урадила много за железару у Смедереву, наводећи да је замолио и за убрзање других пројеката.

– Замолио сам да убрзано наставимо са нашим пројектима пре свега отварањем авио линије Београд – Пекинг, или Београд – неки други центар у Кини. За нас није превише важно који ће то центар бити, али је вазно да привучемо кинеске бизнисмене, инвеститоре и људе да дођу у нашу земљу – рекао је Вучић.

Премијер је навео да је са кинеским председником разговарао и о прузи Будимпешта – Београд, те да га је замолио за помоћ и подршку када је у питању РТБ Бор.

Када је реч о састанку са Бајденом, Вучић је након тог сусрета изразио уверење да ће одлазећи потпредседник САД Џозеф Бајден лично предузети кораке када је у питању новонастала ситуација измедју Београда и Приштине, али је напоменуо и да му је пренео да је разочаран реакцијом амбасаде САД у Приштини.

– Ја сам му (Бајдену) рекао да ни најмање нисам срећан реакцијом америчке амбасаде у Приштини. Ја с њим имам отворен однос и мислим да сам на фер начин заступао интересе Србије, као што је и он заступао америчке интересе – рекао је Вучић за РТС.

Са директором Светске банке Џимом Кимом, Вучић је разговарао о економским реформама које је Србија спровела, а премијер је првог човека Светске банке позвао да посети Србију.

Вучић је разговарао и са оснивачем Форума, немачким економистом Клаусом Швабом и премијером Шри Ланке Ранилом Викременсингеом, као и директором компаније Ахолд Делхаизе Диком Боером.

До краја боравка у Давосу предвиђени су и сусрети са с премијером Грузије Гиоргијем Квирикашвилијем, Мартином Шулцом, Себастијаном Курцом, Федериком Могерини, Јоханесом Ханом…

Све те сусрете би, како је раније нагласио Вучић требало искористити за јачање позиције Србије и да је Србија поуздан партнер који ће сачувати мир.

На Форуму ће се, поред тога, доста чути о економским плановима за ову и наредну годину, што је за нашу земљу од кључног значаја јер ће се видети које су то нове стратегије раста.

Извор: Танјуг

Top