Ви сте овде
Насловна > Вести > Државни органи проверавају пословање НВО, медија и појединих новинара, прозвани оптужују државу за притисак

Државни органи проверавају пословање НВО, медија и појединих новинара, прозвани оптужују државу за притисак

Управа за спречавање прања новца при Министарству финансија направила је списак медијских радника, невладиних организација и удружења грађана и од банака затражила увид у све њихове трансакције од 1. јануара 2019. На том списку, називом организације или личним именом и презименом и матичним бројем налази се 20 људи и 37 организација или удружења.

У захтеву који је Управа упутила банкама, а у који је Newsmax Adria имао увид, подаци се траже како би се утврдило да ли организације и појединци са списка имају везе са финансирањем тероризма или прањем новца.

Приметно је да се на овом списку налазе имена појединаца и организација које отворено критикују власт.

На списку су, између осталих, НУНС, УНС, ЦИНС, БИРН, КРИК, ЦРТА, Асоцијација локалних и независних медија, Новосадска новинарска школа. Европски покрет у Србији, Фонд за хуманитарно право, Грађанске иницијативе, Војвођански грађански центар, Иницијатива младих за људска права, Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ), Комитет правника за људска права (Јуком), Центар за евроантлантске студије (ЦЕАС), Центар за међународну сарадњу и одрживи развој, Центар за владавину права, Београдски центар за безбедносну политику, Београдски центар за људска права, ЛИБЕК, CANVAS, Национална коалиција за децентрализацију, Хелсиншки одбор за људска права…

Што се тиче појединаца, податке су затражили за новинаре Слободана Георгиева, Биљану Степановић, Бранка Чечена, Вукашина Обрадовића… На списку су, између осталих, и политичар Вук Јеремић, редитељ Андреј Носов, Јелена Милић из ЦЕАС-а, адвокат Иван Нинић…

Траже се подаци и о продукцијској кући Non Aligned Films, Траг фондацији, Фондацији Каталист, Фондација Слобода штампе…

Управа за прање новца тражи промет по динарском и девизном рачуну укључујући укупно по години, са наведеним основама прилива и одлива и податке по чијем налогу се врше уплате и у чију корист се врше исплате, податке о овлашћеним лицима и „да ли су наведена лица овлашћена по рачунима других лица“, чак и да ли имају сеф и, како се наводи, „све друге корисне податке“.

Прозвана удружења оптужују државу за притисак

Независно удружење новинара Србије (НУНС) огласило се саопштењем које је потписало 128 потписника у коме траже да Министарство финансија и Управа за спречавање прања новца без одлагања предоче основне сумње због којих су наложили ванредно прикупљање информација о организацијама, медијима и појединцима од стране пословних банака. Такође, сматрају да је то злоупотреба законских механизама и институција ради незаконитог притиска на медије и организације цивилног друштва, што према њиховим речима представља драстичан напад на слободу удруживања и слободу информисања.

Удружење новинара Србије (УНС), које се налази на списку организација чије се финансијске трансакције надзиру, тражи да се по хитном поступку објасни разлог због кога се оно ту налази.

ГЗС/Н1

Top