Ви сте овде
Насловна > News > Љубица Гојгић међу награђеним новинарима у Удружењу новинара Србије

Љубица Гојгић међу награђеним новинарима у Удружењу новинара Србије

Ауторка и водитељка емисије „Прави угао“ која се емитује на Радио телевизији Војводине Љубица Гојгић, добитница је награде за борбеност и храброст која носи име „Александар Тијанић“. Награду додељује Удружење новинара Србије, а Гојгић је трећи добитник тог ласкавог новинарског признања.

„Име човека које носи ова награда је обавезујућа јер чињеница да он није више међу нама, а да се и даље помиње као један од најбољих и да и даље интригира, најбоље говори о тој каријери и ја сам заиста почаствована тиме што сам добила ово признање“, изјавила је Љубица Гојгић, новинарка РТВ-а.

Гојгић је рекла да се нада да ће у наредних 25 година каријере моћи да добаци до суперлатива којима су описали њен рад. Борбеност је особина коју је Љубица поносно истицала за 2 и по деценије рада, јер како каже то је и предуслов уколико желите да се бавите новинарством.

„Без борбености нема новинарства, а ми смо бирали да се бавимо овим послом јер је он омогућавао да се искажете“, додала је Гојгић.

Награда се састоји од дипломе и новчане награде од 2.000 евра у динарској противвредности.

Из Удружења новинара Србије још једном су подсетили да је година на измаку била једна од тежих за медије у Србији, те да очекују да се то стање у наредом периоду промени, наравно на боље.

Новинару Танјуга Драгану Крснику је уручена награда „Лаза Костић“ за најбољу репортажу у 2017. години. Крсник је награђен за репортажу „Три месеца у словачкој фабрици ’Самсунг’ у којој се грађани Србије третирају као робови“ објављеној зимус у „Недељнику“. Према мишљењу жирија Крсников текст је један од оних новинарских радова које читаоци годинама памте и који је успео да покрене троме државне процесе.

„Колега Крсник разуверава све оне који су се већ предали убеђени да новинарство више није никаква сила и да никада неће бити четврти стуб власти, не само због своје пожртвованости огромне на овом задатку него и зато што је успео да троме државне процесе што јке данас све мање достижан новинарски циљ“, навео је жири у свом образложењу одлуке.

Кoрсник је по уручењу награде рекао за Танјуг да је значај свих награда, а посебно оних које додељују колеге из струке, несумњиво добра мотивација за даљи рад и поштовање професионалних стандарда.

„Награда је наравно обавеза и опомена да се никада не одступи од личних и професионалних уверења у свакодневном раду. Сигурно настављам да пишем о важним темама значајним за друштво, јер Танјуг својом снагом и кредибилитетом може да мења ствари на боље“, рекао је Крсник.

Награда за животно дело припала је бившем новинару „Политике“ Петру Пеци Поповићу, док су награде за уређивање „Димитрије Давидовић“ ове године добили су уредници Косма мреже – Горан Аврамовић (РТВ „КиМ“, Чаглавица), Жељко Тврдишић (Радио „Контакт плус“, Косовска Митровица), Дарко Димитријевић (Радио „Гораждевац“, Гораждевац), Маја Младеновић (РТВ „Херц“, Штрпце) и Сања Цветковиц (Радио „Клокот“, Косовско Поморавље).

Награду „Богдан Тирнанић“ за коментар/колумну добила је ауторка емисије Таласање – „Земља чуда“ на Радио Београду Татјана Милекић.

Добитница награе „Лаза Костић“ у категорији вест и извештај је новинарка Радио – телевизије Србије Биљана Радуловић, за извештај „Ко су мигранти који остају у Србији“.

Награду „Лаза Костић“ за сатиру добио је Зоран Кесић за емисију „24 минута са Зораном Кесићем.

Награда „Лаза Костић“ за интервју припала је новинару „Недељника“ Ненаду Чалуковићу.

Специјалну награду за публицистику „Жика М. Јовановић“ добила је новинарка Радио-телевизије Србије Светлана Јанићијевић, за серијал „Осма седница.

Златну повељу за дугогодишњи рад и допринос новинарству и развој новинарске организације добио је бивши директор и главни уредник „Експорт преса“ Никола Вучетић.

Чланови жирија били су Владимир Радомировић, Ержебет Пап Рељин, Љиљана Смајловић, Едиб Хонић, Дарко Дозет, Бранко Веселиновић, Живојин Ракочевић, Драгана Пејовић, Јелена Петковић и Хајналка Буда.

РТВ

Оставите одговор

Top