Насловна > News > Дебата: Медијска стратегија, однос локалних власти и медија након приватизације и пројектно финансирање

Проф. Станко Црнобрња и Драгана Чабаркапа (СИНОС

Чачак – Због чега нам је потребна нова медијска стратегија, ситуација у медијима, пројектно суфинансирање,цензура, аутоцензура као и говор мржње у медијима тема је вечерашње дебате која ће се одржати у Хотелу “Ливаде”. На ту тему вечерас ће говорити наши уважени гости професор Станко Црнобрња и Драгана Чабаркапа председница Синдиката новинара Србије.

На јавну дебату позвани су представници локалне самоуправе Чачка и Горњег Милановца, представници политичких партија који имају своје одборнике у локалном парламенту, сви народни посланици са поменутог подручја и сви локални медији без изузетка.

Пројекат финансира Министарство културе и информисања и Град Чачак, а носилац је Удружење медија и медијских радника.

Ово је прва панел дискусија на веома болне теме југозападно од Београда, а можда и у Србији од растурања медијске сцене онакве какву смо познавали пре петеоктобарских промена. Доношењем медијске стратегије и закона, као и повлачењем државе из медија бројни медији ставили су катанац, распродати непознатим купцима, новинари и медисјки радници постали су сезонска радна снага.

Нова медисјка стратегија, на чему ради држава а чије доношење се очекује до краја године, требала би да да одговоре на бројна тешка и болна питања.

“На жалост на самом старту наишла је на опструкцију, највише од удружења која су итекако учествовала у доношењу предходне, која се катастрофално одразила на стање на медисјкој сцени. Стиче се утисак да се жели задржати статус кво, који би био најгора варјанта у оваквој ситуацији. Ово је прилика да се сви погледамо у очи, како медији тако власт и опозиција и да покушамо да направимо први корак ка објективним медијима са транспарентним валасништвом, извором финансирања, а новинаре вратимо из малињака да раде свој посао, ” каже Гвозден Николић председник Удружења медија и медијских радника, које је организатор трибине.

Глас западне Србије