Ви сте овде
Насловна > News > Колективни уговор први корак у сређивању стања у медијима

Колективни уговор први корак у сређивању стања у медијима

Поводом међународног Дана одбране новинарства, Синдикат новинара Србије (СИНОС) затражио је од државе потписивање Посебног колективног уговора за медије у Србији, што би био први корак у сређивању стања у медијској сфери.

СИНОС је указао на изузетно тежак положај новинара и медијских радника и подсетио да је приватизацијом откупљен, а затим угашен велики број гласила.

„Тамо где још раде, наше колеге не смеју да питају ни за услове рада, ни за плате, ни за топли оброк, ни за годишње одморе. Баш због таквог положаја, највећи број њих пише оно што им се каже, углавном брукајући и себе и професију“, наводи се у саопштењу СИНОС-а.

Они подсећају да у приватним медијима нема синдиката ни колективних уговора који штите права запослених и додају да од посебног колективног уговора за новинаре и медијске раднике треба да имају користи сви: и запослени и власници медија.

Како кажу, држава је обавезна да створи услове за потписивање Посебног колективног уговора за медијску делатност, јер ће тиме бити остварена улога новинарства – заштита јавног интреса и права грађана да буду квалитетно информисани.

Они су позвали медијска удружења и асоцијације у Србији да их подрже, али и да се укључе у јавну расправу о новој медијској стратегији.

Танјуг / Глас западне Србије

Оставите одговор

Top