Ви сте овде
Насловна > News > Панел дискусија у Ивањици о медијској стратегији и односу медија и власти након приватизације

Панел дискусија у Ивањици о медијској стратегији и односу медија и власти након приватизације

Фото: Инфо лига

Ивањица – Након Чачка и у Ивањици је одржана Панел дискусија на тему цензуре и аутоцензуре у медијима, а било је речи и о доношењу нове медијска стратегије и односа локалних самоуправа и медија након приватизације.

Присутне је на почетку поздравио председник општине Ивањица Зоран Лазовић, истичући да је локална самоуправа отворена за сарадњу са свим медијима и да у том смеру гради и унапређује будући однос, уз напомену да једино на чему инсистира је објективно извештавање без икакве цензуре.

Председник општине Ивањица Зоран Лазовић, фото: Инфо лига

„Сходно нашем скромноседнм буџету трудимо се да подржимо медије јер схватамо њихову значају улогу у развоју и промоцији потенцијала локалне заједнице. Спремни смо и на евентуалну критику коју ћемо схватити као подстицај да коригујемо могуће грешке. Такође бих напоменуо да смо шеста општина по величини која је у кратком периоду направила озбиљне резултате и мислим да сходно томе треба да будемо боље медјски заступљени“, рекао Лазовић , након чега се присутнима обратила председница Синдиката новинара Србије Драгана Чабаркапа, која је говорила о положају новинара и истакла да је ово преломни тренутак у одбрани професије зарад јавног интереса.

Председница синдиката новинара Србије (СИНОС) Драгана Чабаркапа, фото: Инфо лига

„Уколико се донесе стратегија на којој тренутно ради држава и Радна група у којој Медисјки савез има свог представника надам се да ће ствари кренути на боље. Као члан УНС-а нисам информисана о намери руководства да донесе одлуку о повлачењу представника из Радне групе, која је против интереса професије и јавности јер се тиме покушава задржати хаотично стање на медисјкој сцени. Очекујем да као најбројнија и најутицајнија чланица Медијске коалиције промени одлуку и активно се укључи у сређивање медијске сцене у судбоносним тренуцима за новинаре, медијске раднике и професију. Синдикат новинара очекује да сва медијска удружења и асоцијације подрже успостављање социјалног дијалога у овој делатности јер је то једини истински европски стандард“, казала је Чабаркапа.

Панел дискусији у Ивањици присуствовали су представници локалних самоуправа из Ариља и Ивањице, медији, представници политичких партија и верске заједнице.

Двочасовна дискусија у Ивањици, фото: Инфо лига

Након двочасовне дискусије наметнут је закључак да једино конкретним законским оквирима који ће јасно дефинисати новинарску етику али и однос послодаваца, локалне самоуправе и државе према медијима, може да се уреди прилично хаотично стање медијске сцене у Србији.

Инфо лига / Глас западне Србије

Оставите одговор

Top