Насловна > News > Медијско стратиште звано Чачак

Медијско стратиште звано Чачак

Приватизација која је насилно и без икаквог планске и одговорне стратегије спроведена оставила је медијско ,,стратиште” у граду на Морави. У том налету подржаном чак и од појединих медијских радника и удружења, у Чачку је нестао локални радио са деценијском традицијом, телевизија настала на крилима промена 1998. године док је око 100 медијских посленика остало без коре хлеба и посла.

Телевизија Чачак коју је основала локална смоуправа 1999. године приватизована је али није задуго остала у етру јер је притиснута дуговима отишла у стечај. У приватизацију је отишла међу првима а зашто је то учинила скоро пет година пре свих требало би да одговори Светлана Којановић уредник а затим директор јавног предузећа која се залагала за приватизацију као спасоносно решење, што се испоставило касније као суноврат. Тадашњи синдикат на чијем челу је била Весна Радовић немо је посматрао пропаст а радници су у приватизацију ушли без колективног уговора што их је касније оставило без адекватне накнаде.

Радио Чачак, такође је неславно завршио каријеру завршивши у власништву произвођача бетонске галантерије.

Био је то период успона и пада чачанских медија на чијем челу су се налазили исти људи како у медијима тако и у политици.

На медисјком тржишту остао је Радио Озон односно Јутро продакшн који је у власништву чачанског контраверзног политичара Стојана Марковића. Марковић је често мењао странке (чак пет) али и привредно медијско друштво које је гасио и оснивао због нагомиланих трошкова и судских пресуда.

Медији којима је руководио Марковић у једном периподу били су блиски властима, док су у другом били у жестоком сукобу. Марковић је једно време био и одборник локалног парламента због чега је права оснивача преносио на друго лице. У једном периоду владавине Нове Србије и ДС налазио се на месту директора медијске куђе Чачански глас који је у свом окриљу држао три медија, новине, радио и телевизију.

Данашња медијска кућа у његовом власништву опрхвана је судским пресудама и често излагана судским извршитељима. И док са једне стране, како политичари тврде, својим таблоидним новинарством покушава да стекне личну добит и позицију за супругу која је члан владајуће СНС, са друге стране као представник медисјког удружења Локал прес декларише се као ванполитичка личност која је наводно жртва режима и политичких притисака.

Почетни добар однос са локалним властима претворио се у прави рат који трује медијску сцену Чачка будући да у својим објавама праћеним најприземнијим коментарима удара на личност, не бирајући начин и кршећи све норме медијског понашања.

На медисјкој сцени Чачка функционишу три телевизије од којих су две основане након медијског суноврата и приватизације. Телевизија Галаксија већ две деценије послује по принципу мањег отпора избегавајући све теме на којима би могла да дође у сукоб са властима. Хендикепирана је избацивањем из кабла од стране Телемарк кабловског система који им је са друге стране конкуренција. Телемарк телевизија која за себе тврди да је регионална уложила је значајна средства у телевизију али још увек није успела да се наметне као медијски лидер због озбиљне конкуренције. Њихов однос са локалном самоуправом је по принципу вруће – хладно.

На медијском небу однедавно се појавила Лав телевизија која је такође регионалног карактера.

Затварање ове телевизије спречило је Удружење медија и медијских радника покренувши Дневник западне Србије који је за кратко време постао веома запажена информативна емисија. Аутор дневника био је Глас западне Србије а уређивао га је Гвозден Николић.

Телевизија је продата 4. марта 2017. године . Глас западне Србије изашао је са својом продукцијом из уређивачког тима Дневника где се касније појавила Светлана Којановић која је остала упамћена из времена ,,краја” ТВ Чачак која је поставила нову уређивачку концепцију Лав телевизије.

На подрушју Чачка функционише неколико портала као што су Глас западне Србије, Морава инфо и Медија портал. Такође ту је и неколико радио станица са различитом уређивачком концепцијом, почевши од радио Џенарике, Џокер радија, Круне радија и других који имају своју публику.

Продукција Глас западне Србије важи за веома утицајан медиј с обзиром да је званични дописник из региона за пет националних медија: Прва српска тв,Танјуг, Пинк, О2 и РТВ Војводина, са седиштем у Чачку. Запошљава 11 медијских радника који су након приватизације остали без посла а у власништву продукције је најпосећенији портал у западној Србији (www.glaszapadnesrbije.rs).

Град Чачак пројектним финансирањем опредељује сваке године извесна финансијска средства за функционисање медија и производњу одређених медијских садржаја. У 2017. години први пут скоро сви регистровани медији на територији града добили су финансијку помоћ у одређеном износу на основу конкурса за пројектно финансирање.

ГЗС

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подржано од стране Министарства