Ви сте овде
Насловна > News > СИНОС поднео кривичну пријаву против УНС-а

СИНОС поднео кривичну пријаву против УНС-а

Синдикат новинара Србије (СИНОС) поднео је кривичну пријаву против Удружења новинара Србије (УНС) због незаконитог изношења рачунара са поверљивим подацима и документације о чланству СИНОС-а из просторије коју користи 14 година у Дому новинара у Ресавској 28 у Београду.

У кривичној пријави коју је у име СИНОС-а поднела председница Драгана Чабаркапа – УНС, кога заступају председница Љиљана Смајловић и председник Извршног одбора Петар Јеремић, терете се за кривично дело Самовлашћа из чл. 330 Кривичног законика.

Закон о заштити података о личности, у члану 16, третира податке о синдикалном чланству као „нарочито осетљиве“ и због тога заштиту тражимо на суду, наводи се у саопштењу СИНОС-а.

Потез УНС-а је освета за критике које јавно упућујемо руководству, јер је, заједно са медијском коалицијом власника медија, одговорно за дивљу приватизацију медија која је довела до гашења медија и отпуштања више од

1.000 медијских радника, што је угрозило основе новинарске професије. Да је новинарство у катастрофалном положају потврдио је и нови државни секретар за културу и информисање Нино Брајовић који је оценио да је „положај новинара у Србији најтежи у новијој историје Србије“. (изјава дата на састанку ОЕБС-а у Бечу, пренео Блиц).

СИНОС је затражио хитан састанак са министром културе и информисања како би га упознао са проблемима запослених у медијима и позвао да помогне у успостављању социјалног дијалога у медијима и потписивању колективног уговора који је једина истинска заштита радних и професионалних права новинара и медијских радника.

СИНОС

Оставите одговор

Top