Ви сте овде
Насловна > News > Отворено писмо председнику УНС-а: Болест двоструких стандарда у српском новинарству

Отворено писмо председнику УНС-а: Болест двоструких стандарда у српском новинарству

Директор Радио-телевизије Врање Зоран Величковић послао је писмо председнику УНС-а Владимиру Радомировићу, које преносимо у целости.

Поштовани господине Радомировићу,

Отварам билтен УНС-а, па просто не могу да верујем…Преносите текст Раскринкавања под насловом „Миленијум тим“ тужио више медија, траже најмање 800.000 евра одштете за повреду угледа. Гледам и не верујем. Питам се, да ли ви то полако али сигурно бирате да вас мање интересује председниковање Удружењем новинара Србије, а више промовисање портала и билтена овог удружења у… па, не налазим адекватан израз. Појаснићу.

Пре само мало времена говорили сте да су редакције неких локалних медија које су пренеле саопштење политичке странке – криве због тога, а међу њима и моја, редакција Радио телевизије Врање. Подржали сте одлуку Савета за штампу (у чијим редовима су и ваши чланови), да се упути укор нашој редакцији, јер смо, гле чуда, требали пажљиво да преносимо саопштење политичке странке, да тиме случајно неког не повредимо или разоткријемо. Кад оно – међутим!?

Кад то ураде неки други медији онда им је опроштено. Онда су они жртве? Онда се над њима спроводи притисак и задире се у њихово професионално, независно, објективно информисање? Ма, није него.

Да, знам добро да читам, нисте се ви оглашавали, нити писали саопштења, ви сте само пренели туђи текст, уредно потписали и ви сте амнестирани.

Овим сте само потврдили наш велики еснафски проблем, коме смо/сте до сада требали да доскочимо – Себе погрешно процењујемо – Имамо врло центристички поглед на свет, што недавно рече Томас Брај.

Кад РТВ Врање пренесе саопштење онда је то режимски поступак, недостатак пажње, говор мржње, злочин, а када то ураде неки други онда је то независно извештавање о реалним проблемима.

Ствар је потпуно јасна.

Све што има везе са Српском напредном странком, па макар била и потпуно оправдана, изнуђена реакција дугогодишњим измишљањем и преувеличавањем ствари у сврху политиканизма је грозно и срамотно и не служи на част новинарима.

Све што има веза са пљувачином против Српске напредне странке, а коју производе они који заиста не могу да се сврстају у режимске медије зато што их плаћају стране амбасаде и владе, најчешће западних земаља, онда је то професионално, независно и часно.

Дубока подела у нашем друштву, укључујући и медијску сцену на наше и њихове је очигледна већ деценијама и то није ништа ново. Ново је да сте ви, вашим потезима и преношењем оваквих текстова допринели додатном замешатељству и медијској шизофренији.

Од вас сам очекивао чврст и правичан став – ако смо ми криви што смо објавили саопштење, онда су и неки други криви што су пренели нечије речи са конференције и креативно фабриковани наслов. Или нису криви? Не ми, господине Радомировићу, ми смо 100% криви – него ови други, они нису криви, јел да?

А и тај Миленијум тим, стварно претерује. Целу медијску сцену да скупи не може да наплати 800.000 евра, а камоли од малих, независних, одговорних, професионалних портала који на међународним конкурсима добија милионе евра. А на Данас и Н1 заборависмо? Нема везе, што би наш народ рекао: Куд сви Турци ту и мали Мујо.

Без обзира на све, па и на то што ономад нико није стао у нашу одбрану кад је Савет за штампу пресудио да је РТВ Врање прекршио Кодекс новинара Србије, само зато што је веродостојно и професионално пренео саопштење једне странке. И што та одлука директно угрожава наш опстанак, јер нас елиминише на Конкурсима за пројектно суфинансирање, ми се, ипак, принципијелно придружујемо у одбрану свих које Миленијум група тужи за исти прекршај због ког је нама већ пресуђено, и молимо власнике Миленијум групе да одустану од новчаног потраживања и задовоље се искреним извињењем оних који су писали, односно пренели лажи о њима. Али плашим се да извињења неће бити већ само оркестрирано понављање мантре како је то атак на независне медије, ма шта то у пракси значило.

Срдачно,

Зоран Величковић, директор Радио телевизије Врање

Оставите одговор

Top