Ви сте овде
Насловна > News > Пашалић: Новинари морају да буду заштићени од свачије самовоље

Пашалић: Новинари морају да буду заштићени од свачије самовоље

Заштитник грађана Зоран Пашалић сматра да мора постојати једна потпуно независна медијска организација у чијем формирању кључну улогу морају имати новинарска удружења.

„Предуслови за тако нешто су промена законског оквира, посебно оног који се тиче безбедности и притисака на новинаре, као и модела финансирања“, рекао је Пашалић у интервјуу за „Политику“.

Он указује да многи новинари немају чак ни адекватне уговоре, немају плаћене доприносе, да је њихов посао, како каже, орочен за нечију вољу.

„Како онда да ту не говоримо о свему и свачему, од цензуре, преко аутоцензуре до притисака сваке врсте. Значи, нормативно се то мора уредити и законски и инспекцијски пратити“, навео је он.

Друго, како додаје, новинари су изложени свакој врсти напада, од физичког угрожавања до неваспитаног односа приликом узимања изјаве.

„И став институције, а и мој, јесте да се новинари морају апсолутно заштитити од свачије самовоље“, истакао је Пашалић.

Он напомиње да треба посматрати и другу страну наводећи примере да су и новинари кршили правила своје струке, прејудицирајући судске одлуке.

„Заштитник грађана мора да указује на сваку ситуацију, и када је погрешно спрам новинара и када су новинари погрешили спрам, првенствено грађана који су се нашли у некој медијски „интрересантној“ ситуацији“, рекао је Пашалић.

Када је реч о независности Заштитника грађана, он каже да нико не угрожава самосталност те институције, у смислу да утиче на доношење одлука или начин рада.

„Питање независности институције може бити угрожено и на другачији начин, финансијски, кадровски, а може се поставити и питање сместајних капацитета“, рекао је он.

Када је у питању надлежност, како додаје, по постојећем закону Заштитник грађана нема могућност да конролисе неке институције.

„Грађанима можемо да помогнемо донекле, а онда дођемо до институције која је за Заштитника грађана недодирљива и све то анулира претходни посао“, рекао је Пашалић.

Он наводи и да статистике за десет година показују да је полиција највише поступала по препорукама Заштитника грађана и да они од те институције траже тумачење прописа у ситуацијама које су им нејасне.

Он је рекао да је користећи своје законско право сам себи смањио плату, између осталог и да би истакао лош финансијски положај запослених у овој институцији.

Поводом Међународног дана људских права Пашалић каже да су посебно рањиве групе жене и деца жртве насиља, особе са инвалидитетом, Роми, старија и ЛГБТ популација.

 

Танјуг

Оставите одговор

Top