Насловна > News > Пријепоље: Власт у сукобу са већином локалних медија

Пријепоље: Власт у сукобу са већином локалних медија

У Пријепољу постоје четири релевантна медија, једна телевизија (ТВ Форум ), локалне новине и ПП Медиа

власника Алема Ровчанина. Тв Форум има за локални ниво релативно садржајан програм са информативом док се друга телевизија углавном бави серијсим и филмским програмом. Локалне новине приватизовао је локални бизмисмен који је оснивач локалне странке и одборник у општинском парламенту због чега је како грађани тврде видна цензура друге, опозиционе стране.

Алем Ровчанин, ПП Медиа

ПП Медиа настао је у време претходне локалне власти због чега је бојкотује актуелна. Међутим ПП Медиа као чланица Удружења медија и медијских радника, дописник је две регионалне телевизије и Вечерњих новости чиме се веома брзо позиционирала на медијском тржишту. Без обзира на примедбе локалних власти важи за све озбиљнији медиј где се поштује објективност и професионални однос. Са друге стране Телевизија Форум је доласком нових власти одмах ушла у сукоб који је тињао и од раније па је исељена из Дома колтуре где је како су тврдили имала повлашћен статус и пословни однос са установом са низом примедби на квалитет уговора, пребијање трошкова и слично што је у извесној мери и тачно. Истеком уговора није продужен нови па се поменута телевизија иселила.

На медијском тржишту Пријепоља фаворизована телевизија од стране власти свакако је САНА. Одликује се пристрасним ставом без давања речи другој страни и са једностраним нападима на опозицију или критички однос према властима, што је свакако одлика непрофесионалног односа. У периоду актуелне власти из буџета општине добила је милионске износе у виду пројектног финансирања.

Власт у Пријепољу није била спремна да разговара на ову тему иако смо покушали да од њих добијемо став, односно разлог лошег и неприхватљивог односа према медијима. Довољно је рећи да је у локалној самоуправи великом броју медија онемогућено да добијају званичне информације када се ради о раду већа, одлука по појединим тачкама али и дневни ред Скупштинског заседања. Све то утиче на информисање грађанаод јавног значаја.

Одборница СДП у Пријепољу Суанита Челебић, фото: ГЗС

Одборница СДП у Пријепољу Суанита Челебић истакла је да је доношење нове медијске стратегије преко неопходно јер је информисање сведено на таблоидне натписе и ријалити програме.

“Медији не служе само за забаву већ би превасходно требало да информишу, али и едукују грађане, то се такође односи и на локалне медије”, нагласила је она и додала да је објективно информисање приоритет.

Њен страначки колега Изудин Шантић је казао да није задовољан тренутним стањем у локалним медијима, тврдећи да у општини Пријепоље влада “медијски мрак”.

Изудин Шантић, фото: ГЗС

“Ако узмемо за пример званични сајт општине Пријепоље који није ажуриран неколико година, то је довољан пример колико је локална власт заинтересована за објективно информисање”, рекао је Шантић.

Он додаје да је задатак како власти тако и опозиције да омогуће објективно информисање грађана и да сви они који покушавају да им то ускрате или на било који начин ометају новинаре да раде свој посао како треба, буду санкционисани.

ГЗС

Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Подржано од стране Министарства