Ви сте овде
Насловна > News > Синдикат новинара Србије (СИНОС) упутио је писмо председници Владе

Синдикат новинара Србије (СИНОС) упутио је писмо председници Владе

Синдикат новинара Србије (СИНОС) са великом забринутошћу прати стање на медијској сцени Србије и због тога су упутили писмо председници Владе Србије у коме наводе да очекују да буду позвани на састанак који је најављен током расправе у Народној скупштини.

,,Ми инсистирамо на успостављању социјалног дијалога и потписивању гранског колективног уговора који ће штитити све запослене у медијској делатности. То је европски стандард који јавно промовишу сви медијски послодавци, али га у својој кући, под претњом отказа онима који желе синдикално да се организују – забрањују.

Синдикат новинара Србије има свог представника у Радној групи за израду нове медијске стратегије и захтева следеће:

1. Да питање успостављања социјалог дијалога буде део медијске стратегије. СИНОС предлаже да постојање синдикалне организације и колективног уговора код послодавца буде један од критеријума на конкурсу за суфинансирање пројеката у јавном иформисању. Овај наш предлог подржан је на седници Регионалне конференције Еврпске федерације новиара (ЕФЈ) и Светске федерације новиара (ИФЈ) чији је домаћин октобра 2015. године у Београду био СИНОС и на којем су учествовали представници Удружења новинара Србије (УНС) и Независног удружења новинара Србије (НУНС).

2. Инсистирамо да новинарски и медијски синдикати имају једнак третман са осталим новинарским и медијским удружењима у раду свих тела у вези са медијском делатношћу, на начин како је то регулисано у европским земљама као и у региону.

3.Остајемо при ставу да је неопходно формирање регионалних и локалних јавних сервиса како је било предложено Медијском студијом из 2009. године и Медијском стратегијом из 2013. године.

4. Став СИНОС-а је и да Србија треба да има националну новинску агенцију Тањуг.

5. Будућа медијска стратегија треба да ускрати могућност компанијама из „оф-шор“ зоне да буду власници медија у Србији.

6. Транспарентност финансирања медија подразумева и јавни регистар свих донатора, како домаћих , тако и страних.

7. Када је реч о пројектном финансирању, сматрамо да се морају јасно прецизирати критеријуми за доделу буџетског новца, као и појам „медијски експерт“.

Израда нове медијске стратегије за СИНОС је од судбинског значаја и зато излазак представника појединих медијских удружења и социјација из Радне групе види као опструкцију оних који су најодговорнији за хаотично стање у медијима и изузетно тежак положај новинара и медијских радника”.

Драгана Чабаркапа, председница СИНОС

У Београду, 27.10.2017.

Оставите одговор

Top