Насловна > News > СИНОС: Разумемо Вукашина, осетио је на сопственој кожи нашу муку

СИНОС: Разумемо Вукашина, осетио је на сопственој кожи нашу муку

Синдикат новинара Србије позива Вукашина Обрадовића да прекине штрајк глађу, а Пореску управу Врања да одмах објави разлоге и налазе инспекцијске контроле „Врањских новина“, наводи се у саопштењу СИНОС-а.

Подсећамо Вукашина да је заједно са представницима новинарских удружења и организација пре годину дана у Нишу убеђивао Јовицу Васић да одустане од овако радикалног протеста и да, уз подршку и солидарност колега, настави своју борбу. Исти апел данас упућујемо дугогодишњем уреднику и власнику „Врањских новина“.

Ми у Синдикату новинара Србије разумемо да се гашењем „Врањских“ Обрадовић суочио са егзистенцијалним проблемом. Медијска „реформа“ угасила је многе медије у Србији у којима су радили одлични новинари, данас сезонски радници.

СИНОС указује да су за изузетно тешку медијску ситуацију у Србији у највећој мери одговорни новинари и медијски радници. Свака власт жели да контролише медије. Ова је нашла идеалне партнере у медијској коалицији. Све су сами одрадили: истерали државу из медија, „рашчистили терен“ да их купе локални тајкуни, оћутали законске измене којима је дозвољено да власници медија буду компаније из оф „шор зоне“… И све су то урадили да би довека били ЈЕДИНИ чланови конкрсних комисија и међусобно делили буџетске паре. Процена им је, показало се, била погрешна.

Синдикат новинара Србије годинама безуспешно указује да ћемо бити лак плен властима док не будемо смели да се организујемо и заштитимо на начин како то раде наше колеге у Европској и Светској федерацији новинара. У Србији, нажалост, нема новинарске солидарности али ни елементарне храбрости. Само лични интерес и промоција медијских функционера. Хоћемо ли се УСУДИТИ и нешто променити, зависи искључиво од нас. Бићемо слободни онолико колико будемо спремни да се за то боримо.

Драгана Чабаркапа

председница СИНОС