Ви сте овде
Насловна > News > СИНОС: Седма сила, шта то беше?

СИНОС: Седма сила, шта то беше?

Синдикат новинара Србије (СИНОС), једини синдикат у Србији члан ИФЈ и Европске федерације новинара ЕФЈ, позива колеге да игноришу забрану пословодства о синдикалном организовању. Заједничка борба за радна права једини је начин да се изборимо за своју професионалну слободу. И зато позивамо колеге да се УСУДЕ И ПРИДРУЖЕ нам се.

Некада моћна, одговорна и поштована професија, новинарство се данас углавном своди на пропагандну машинерију у рукама политичара и њима блиских тајкуна. Седму силу наследили су прекарни радници – новинари са малим и нередовним платама, несигурним статусом и неизвесном будућношћу, од којих послодавци захтевају беспоговорну послушност.

Како у условима страха, сиромаштва и корупције бити слободан новинар? Први корак је организовати се у синдикалне организације. То је и првомајска порука Међународне федерације новинара (ИФЈ) свим колегама на планети. Истраживања су потврдила да у срединама где постоје синдикати и колективни уговори новинари и медијски радници имају јача радна права, веће плате и бољу здравствену заштиту и безбедност.

Да би очували кредибилитет новинарства И да би наша професија задржала улогу четвртог стуба демократије, морамо се бранити јаким, репрезентативним синдикатима поручују из Међународне федерације новинара И позивају своје чланице да обележе Међународни празник рада.

За Извршни одбор СИНОС, председница Драгана Чабаркапа

Оставите одговор

Top