Ви сте овде
Насловна > News > Министарство: Потребно три пута више новца за медије из локалних буџета

Министарство: Потребно три пута више новца за медије из локалних буџета

Фото: Бета

Министарство културе и информисања оценило је данас да је минимум новца који треба гарантовати медијима у локалним самоуправама један одсто буџета, односно чак три пута више него што су градови и општине у просеку издвајали за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

„Имајући у виду чињеницу да су издвајања за медије у локалним самоуправама пре повлачења државе из власништва у медијима на основу Закона о јавном информисању и медијима била вишеструко већа, Министарство културе и информисања сматра да је минимум новца који треба гарантовати медијима један одсто буџета, што је троструко више од овогодишњег просека“, наведено је у саопштењу.

Истраживање које је то министарство спровело у општинама и градовима у Србији показало је да је за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области информисања било издвојено од 0,01 до 2,81 одсто, односно у просеку 0,37 одсто буџета за ову годину.

Само 18 градова и општина у буџету за 2017. годину определило је измедју један и два одсто за пројектно суфинансирање медија.

Рекордер по додели новца пореских обвезника за медије је Нови Пазар са 2,81 одсто буџета (56,4 милиона динара), а следи Ковачица која је планирала 2,1 одсто годишњих расхода (15 милиона динара) за медијске конкурсе.

Општине Гаџин Хан, Костолац, Рековац и Смедеревска Паланка одговориле су Министарству културе и информисања да за пројектно суфинансирање медија нису планирали средства, док из Пожаревца, Ариља, Житорадје, Ћићевца и Прибоја нису одговорили Министарству културе и информисања.

У апсолутном износу највише новца за медије издваја Београд 76 милиона динара, што је свега 0,08 одсто буџета главног града.

„Министарство културе и информисања залагаће се да се изменама Закона о јавном информисању и медијима и Законом о буџету за 2018. годину обезбеде додатни трансфери локалним самоуправама за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, како би локалним медијима било на располагању најмање један одсто буџета општина и градова“, додаје се у саопштењу.

Извор: Бета

Оставите одговор

Top