Ви сте овде
Насловна > News > СИНОС: Новинарство у Србији без адекватног угледа и моћи

СИНОС: Новинарство у Србији без адекватног угледа и моћи

Новинарство у Србији данас је професија без адекватног угледа и моћи, а новинари су од некадашње „седме силе“ сведени на прекарне раднике – људе мало плаћене, несигурног запослења и егзистенције, наводи се у прогласу Синдикат новинара Србије (СИНОС), поводом 3. маја, Светског дана слободе медија.
СИНОС указује да су све приче о слободи медија узалудне док се не ојача позиција новинара и медијских радника.
„Једини начин да се то постигне је успостављање социјалног дијалога између синдиката и послодаваца и потписивање гранског колективног уговора који ће штитити радна и професионална права запослених у медијској делатности“, пише у прогласу.
То је и првомајска порука Међународне федерације новинара (IFJ) утемељена на основу истраживања која су потврдила да у срединама где постоје синдикати и колективни уговори новинари и медијски радници имају јача радна права, веће плате и бољу здравствену заштиту.
СИНОС, једини синдикат у Србији члан IFJ и Европске федерације новинара (EFJ) позива:
– Новинаре и медијске раднике да се храбро и солидарно организују у репрезентативне синдикалне организације,
– Послодавце у медијима да не забрањују новинарима и медијским радницима да се синдикално организују и да формирају послодавачку организацију која ће бити партнер синдикатима у социјално- економским преговорима
– Медијска удружења и стручну јавност да подрже борбу синдиката
– Државу да направи амбијент како би социјално – економски дијалог коначно био успостављен и у Србији
„Јачањем позиције новинара вратићемо одговорност и углед професији и омогућити да новинарство остане четврти стуб демократије, а не пропагандна машинерија у служби политичара и њихових тајкуна“, наводи се у прогласу СИНОС-а.

Глас западне Србије

Оставите одговор

Top