Ви сте овде
Насловна > News > СИНОС упутио протестно писмо УГС Независност

СИНОС упутио протестно писмо УГС Независност

Председница Синдиката новинара Србије (СИНОС) Драгана Чабаркапа, упутила је у име синдиката протест због сагласности Гранског синдиката културе,уметности и медија „Независност“ достављене Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, да се менаџменту Компаније „Новости“ одобри да на принудни одмор, у трајању од осам месеци, пошаље 30 запослених. Ову одлуку сматрамо скандалозном јер УГС Независност у Компанији „Новости“ нема подружницу.

„Вечерње новости“ имају репрезентативне синдикате и они су негативно одговорили на најаву пословодства да ће, због тешке финансијске ситуације, упутити поједине колеге на принудни одмор дужи од 45 дана. За ту одлуку послодавцу је потребна сагласност ресорног министарства, а министру мишљење репрезентативног гранског синдиката. И нашао га је у УГС „Незавинсност“.

Пословодство Компаније „Новости“ одустало је, после преговора са репрезентативним синдикатима,од своје првобитне одлуке. Остало је, медјутим, отворено питање – одакле право УГС Независност да одлучује о судбини људи у Компанији у којој нема чланство. Да ли знате ко су људи чија су имена стављена на списак за принудне одморе и на основу којих критеријума је то учињено?

Нама у Синдикату новинара Србије одавно је јасно да УГС „Независност“ није заинтересован за сарадњу са синдикатима који инсистирају на потписивању гранског колективног уговора у медијима што је, као што знате, кровни документ за заштиту радне и професионалне сигурности запослених у медијима. УГС Независност има своју политику, своје партнере, своје пројекте и своје интересе. И,очито, свој круг за „прљави плес“ са послодавцима. Немојте да улазите у наш простор. Оставите нас да се за своја права сами боримо.

О овом несолидарном И начасном потезу Гранског синдиката „Независност“, који је изнајмио своје услуге властима и послодавцима, СИНОС ће обавестити вашег медијског партнера – Независно удружеје новинара Србије, Европску и Међународну федерацију новинара, чији смо, уз Удружење новинара Србије (УНС) И НУНС, и ми чланови и Конфедерацију европских синдиката, чији је УГС „Независност “ члан.

Драгана Чабаркапа, председница СИНОС

Оставите одговор

Top