Ви сте овде
Насловна > News > Новинарски синдикат тражи састанак са премијером

Новинарски синдикат тражи састанак са премијером

Синдикат новинара Србије – синдикална организација „Новости“ са великом забринутошћу прати изјаве руководства да, због тешке финансијске ситуације, Компанија „неће дочекати август“ и да су „Новости“ суочене „чак и са прекидом штампања“.

Алармантне оцене менаџмента могу да укажу да се, некад најтиражнији дневник на Балкану, убрзано урушава како би био спреман за нову трансакцију или – стечај. Због тога Синдикат новинара „Новости“ тражи хитан састанак са председником Владе Србије.

„Вечерње новости“ су једна од 24 спорне приватизације чија власничка трансформација није расветљена. Синдикат новинара „Новости“ тражио је од свих премијера и председника након 2006. године, кад су акције малих акционара продате на берзи, да саопште ко је стварни власник Компаније.

Иако је бизнисмен Милан Беко новембра 2010. године јавно потврдио да је он већински газда, управљачка права су му Одлуком Комисије за хартије од вредности одузета јуна 2011. и од тада Компанијом управља мањински власник – држава Србија.

Александар Вучић обећао је августа 2012. да ће случај „Новости“ и „Политике“ бити решен за 15 дана али помака, бар у нашој кући, није било све до 28. марта 2014. године кад је одржана заједничка седница надзорних одбора и представника синдикалних организација „Штампарије Борба“ и Компаније „Новости“.Закључено је тада да ће државни врх предузети хитне радње у циљу обједињавања три компаније („Штампарија Борба“, „Новости“ и „Борба“), решавања дужничко-поверилачких односа и решавања статуса некретнина у оквиру три компаније.

Један од закључака био је да ће држава путем конверзије потраживања у улоге постати већински власник целог система кога ће чинити три компаније, а то подразумева власништво над пословним простором више од 27.000 квдратних метара. Формирана је радна група од представника ресорних министарстава, а онда је цела прича заустављена.

Јучерашње отворено писмо запослених Влади, Надзорном одбору и јавности, у режији колегијума Компаније, и њиховом најавом „црне прогнозе“, указује да се нешто велико „ваља иза брда“. Утолико пре што је истоветно писмо у петак поподне Удружењу новинара Србије упутила група анонимних новинара. Писмо је уследило непосредно после састанка менаџмента са представницима репрезентативних синдиката којима је предочено да је Компанија пред колапсом, да се хитно морају смањити све плате најмање за 10 одсто и да је то једини начин да се одустане од већ припремљених спискова (без икаквих критеријума) за слање 25 колега на осмомесечне принудне одморе.

Све скупа створило је у редакцији запаљиву атмосферу у којој се, вештом манипулацијом, одговорност за стање у Компанији, са менаџмента и колегијума, покушава да пребаци на синдикате. Синдикат новинара „Новости“ заказао је за сутра састанак на који су позвани сви запослени, а тема је – како сачувати Компанију и посао.

Извршни одбор

СИНОС – СО „Новости“

Оставите одговор

Top