Насловна > News > Танјуг по узору на мађарску или немачку државну агенцију

Танјуг по узору на мађарску или немачку државну агенцију

Професро Станко Црнобрња, члан Радне групе Министрства културе, за израду нове медијске стратегије, фото: Глас западне Србије

На заседањима Радне групе Министрства културе, за израду нове медијске стратегије, према речима једног од члана, професора Станка Црнобрње пуно се говорило о повлачењу државе из медија.

,,Мој лични став, а видим и сад преовлађујући у оквиру радне групе је да повлачење државе из медија је било погрешно, да је учинило много штете и да то треба да се заустави како би се направио један нови план како да држава буде присутна у медијима. Колико ја знам ни једна држава се није извукла из медија”, наводи Црнобрња на панел расправи о Цензури и аутоцензури у медијима и говору мржње, одржана јуче на Златару.

Према његовим речима није се још дошло до финалног модела решавања проблема Танјуга, Новости и Политике, али се за сада намеће један модел, а то је државно или јавно приватно власништво.

,,Други модел се односи само на Танјуг а то је да се врати назад у статус државне агенције, односно јавног сервиса државног информисања, што је можда и најбољи формат за даљи рад ове агенције. Није далека ни идеја да он буде прикључен формално постојећем нашем јавном сервису РТС и да ту дође до једног партнерства или већем степену удруживања”, каже Црнобрња, додајући да ова два модела проистичу из мађарског и немачког принцима.

,,Мађарски има формат да је њихова државна агенција спојена са јавном телевизијом, а Немци имају модел где је агенција спојена директно са владом државе Немачке и бави се информисањем јавности, иностранства и привредних структура унутар државе у односу на то шта је важно држави, а шта је по државним мерилима, важно за становништво да буду објављено”, закључио је Црнобрња.

Глас западне Србије