Ви сте овде
Насловна > News > УММР: Осуђујемо напад на новинаре на Косову, да се огласи група из Тиране

УММР: Осуђујемо напад на новинаре на Косову, да се огласи група из Тиране

Удружење медија и медијских радника Србије осуђује брутално пребијање већег броја новинара, међу којима је и сниматељ РТС-а Владимир Милић којем је овом приликом дивљачки уништена сниматељска опрема чиме му је онемогућено праћење догађаја у Косовској Митровици, а то се догодило, о томе смо обавештени, и другим новинарима који су се нашли на лицу места у тренутку бруталне акције РОСУ.

Не прихватамо дивљачко понашање према новинарима „Вечерњих новости“ и „Јединства“ Драгани Зечевић и Радмили Комазец припадници РОСУ су називали погрдним именима, псовали, уперили у њих пушке са метком у цеви.

Удружење медија и медијских радника Србије без резерве осуђује хапшење директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића од стране припадника специјалних јединица РОСУ.

У нади да ће Влада Србије пронаћи праве одговоре на понашање власти на Косову и Метохији према Србима и предствницима Владе Србије, али и према новинарима, тренутак је да позовемо и колеге које су недавно на Скупу медијски дани западног Балкана у Тирани пред европским комесаром Јоханесом Ханом протествовали против „медијског мрака“ у Србији и позвали Европску унију да подржи слободно, професионално и одговорно новинарствао у Србији.

Сада је прилика да ти исти новинари који су у Тирани носили црне мајце поново огласе, али у Беграду, и да дају пуну подршку новинарима који су у Косовској Митровици повређени обављајући слободно, професионално и одговорно свој новинарски посао. Сада су у прилици стваро буду објективни и да се огласе у име објективног новинарства у Србији.

Позивамо европске институције да реагују поводом угрожавања безбедности и ускраћивања права на рад нашим колегама.

Удружење медија и медијских радника Србије

Оставите одговор

Top