Ви сте овде
Насловна > News > Влада Србије: Вукашину и његовом медију више од 13 милиона, мало ли је?

Влада Србије: Вукашину и његовом медију више од 13 милиона, мало ли је?

Поводом штрајка бившег председника НУНС-а и Врањских новина Вукашина Обрадовића, Влада Србије издала је саопштење у којем се види да је за непуне три године (2014. до данас) овај медиј, по разним конкурсима из државне касе добио 13.502.767 динара.

У саопштењу Владе Србије се наводи:

Медијска стратегија која је пре три године донета уз широку сагласност медијских удружења, цивилног сектора и међународних институција, дефинисала је повлачење државе из медија, саопштила је данас Влада Србије.

Све организације и удружења који су учествовали у креирању медијске стратегије, похвалили су овај принцип уређивања власништва у медијима, као начин да се обезбеди самосталност у њиховом раду. По овом принципу, медији се финансирају по тзв. пројектном принципу односно преко конкурса који организују државне институције, међународне организације и донатори који се баве подршком рада медија.

Влада Републике Србије је путем конкурса које је организовало Министарство културе и информисања за суфинансирање садржаја, од 2014. до данас, подржала „Врањске“ са укупно 4.475.959 динара.

У овој години, „Врањске“ су добиле 1.000.000 динара за пројекат ”Читај, лајкуј, шеруј Бору” и 700.000 динара за ”Југ Србије онлајн”, што је за 70 одсто више него прошле године. У 2016. години ”Врањске” су добиле милион динара за пројекат ”Кривични поступци – европске интеграције – домаћа пракса”, у 2015. години 1.200.000 динара, а у 2014. години 575.959 динара.

Недељник ”Врањске” ни по једном основу не може бити окарактерисан као медиј који је на било који начин дискриминисан од стране конкурсних комисија Министарства културе и информисања и Владе Републике Србије, чак напротив, из буџета града Врање, у периоду од 2014. године до данас, новинском издавачком предузећу ”Врањске” исплаћен је износ од 9.026.808 динара по различитим основама.

Поред овога, важно је истаћи да се „Врањске“ бесправно налазе у просторијама Фонда ПИО који је у надлежности Филијале Врање и да је Влада Републике Србије све ове године налазила начин да изађе у сусрет ”Врањским” и превазиђе и те проблеме.

Овај простор закупљен је још од 2002. године и закупац до данас није редовно измиривао обавезе по уговору о закупу па је неколико пута упућивана опомена и тужба за исељење, након чега су дугови измирени. На крају је, у јануару ове године, упућена Тужба за пражњење пословних просторија и плаћање закупнина и трошкова.

Након измирења обавеза, закупац је наставио бесправно да користи овај простор, а рочиште по тужби Фонда због незаконитог коришћења простора, заказано је за октобар ове године.

Подсећамо да су у периоду од 2008. до 2012. године, ”Врањске” од Владе Републике Србије добиле укупно 1.674.794 динара. Дакле, Влада Републике Србије је само ове године, определила већи износ ”Врањским” него што је укупно додељено у периоду од пет година, од 2008. закључно са 2012. годином.

Из свега наведеног, јасно је да се овде не ради о гушењу слободе медија, слободне речи или критичког мишљења, имајући у виду износе које су ”Врањске” добијале од Владе Републике Србије, а посебно од 2014. године, као и града Врање, већ да је реч о проблему одрживог финансирања са којим се суочавају сви медији широм света, истиче се у саопштењу Владе Србије.

Агенције/УММР

Оставите одговор

Top