Ви сте овде
Насловна > Вести > Васиљевић поднела оставку у Надзорном одбору Политике

Васиљевић поднела оставку у Надзорном одбору Политике

Фото: Твитер

Данас подносим оставку на место члана Надзорног одбора Политике АД, јер не желим да својим чланством дајем подршку оваквој уређивачкој политици, на коју, нажалост, не могу да утичем, али ни вама разлог за неосноване нападе на председника државе“, навела је данас Сузана Васиљевић.

Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић обратила се у писму члановима НУНС-а, НДНВ-а и осталих медијских удружења.

Васиљевић је, реагујући на насловну страну и текст Илустроване политике као и саопштење НУНС-а и НДНВ-а у којем је наведено да држава преко ње као члана надзорног одбора „управља“ тим листом и да је власт наручила спорни текст Ђорђа Мартића, навела да је реч о „скандалозној насловној страни и тексту“.

„Разумем забринутост колега, а разуме је и председник државе. Тим поводом је данас јавно реаговао у интервјуу датом ТВ Прва. Оно што не разумем јесте да потписници овог саопштења, намерно или не, државу означавају као директног наручиоца овог срамног текста. Не разумем да знате ко седи у Надзорном одбору, а да не знате да Ђорђе Мартић није “главни аутор” (шта год то значило) Илустроване политике, да није чак ни запослен у Илустрованој политици (што стављање његове приче на насловну страну чини још скандалознијим)“, написала је Васиљевић.

Како је истакла, „не разуме да не знају да, на основу члана 19 Закона о привредним друштвима, Надзорни одбор немаингеренције над уређивачком политиком, већ је за њу задужен и одговоран једино и само главни и одговорни уредник“.

„Не разумем какве везе има ‘крај деведестих када је Вучић био министар информисања’ са насловном страном једног магазина из 2018. године. Не разумем да не схватате да је наручилац овог текста држави учинио највећу штету“, написала је Васиљевић.

Она је подсетила да је „у државном власништву још увек неколико медијских кућа – власништво наслеђено из претходних година“.

„Да ли заиста мислите да сваки од тих уредника, на дневном нивоу, контактира са председником државе и тражи његову сагласност за сваку насловну страну и сваки текст објављен у њиховим новинама или магазину? Сигурна сам да не мислите. Потпуно подржавам и разумем вашу осуду насловне стране Илустроване политике, као и вашу бригу за колеге поменуте у том срамном тексту. Да ли је осуда била довољна, или је било неопходно да мене лично, а у ствари председника посредно, оптужите за све несреће од 90-тих па надаље, политизујете цео случај, намерно игноришете закон и захтевате од државе да га крши?“, написала је Васиљевић, најавивши да о свему овоме жели да разговара на следећем састанку државне Координационе групе за сарадњу с медијима и новинарског Тима за дијалог у понедељак 5. новембра.

УММР/Данас

Top